Den där kraschen

Jag stod på tunnelbanan en morgon. Tittade rakt fram. Plötsligt ser jag ingenting. Tänker – ”Blev jag blind nu?” Vaknar upp på en bänk med två kvinnor som sitter bredvid mig. Drar i polotröjan jag har på mig. Kan inte få luft. En kvinna frågar om de ska ringa någon.  ”Mitt jobb” – svarar jag. Inte min sambo, eller min familj. Åker ambulans. Tar alla prover man kan ta. De hittar ingenting. Slutsatsen blir att kroppen har kollapsat av stress.

Året var 1997. Jag var 24 år gammal. Nästa år har det gått 20 år sedan det hände. Det bästa som hänt mig – näst efter mina två barn och min man. Där och då lärde jag mig att det går att koppla ihop huvud och kropp. Jag hade bara levt i mitt huvud. Min kropp gjorde allt för att försöka tala om att den inte mådde bra. Den väckte mig varje morgon vid 4-5, den var väldigt trött, den gav mig yrsel, hjärtklappning och två dagar före kraschen gav den mig en rejäl nackspärr. Huvudet körde på. Struntade i att lyssna på den där kroppen.

Jag ville förändra mitt liv. Tog kraschen på största allvar. Det blev startskottet på många år i KBT-terapi, början på flera andningsövningar, avslappningsövningar, utbildning i mindfulness, heartfulness, NLP, selfcompassion, tai chi, taoism, chi gong, yoga, affirmationer, tacksamhet, meditationer, zen things, visualisering och olika träningsformer. Vissa av dessa saker var för mig. Andra inte. Jag har fyllt min verktygslåda och använder vissa verktyg morgon & andra kväll.

Åren har gått och jag tycker att samhället har blivit så medvetet när det gäller vad stress gör med kroppen. Ändå fortsätter sjukskrivningarna att öka. Det började med att jag delade med mig kort om min historia för mina kollegor på Fonus och gav tips på olika verktyg. Det blev så otroligt uppskattat, så när Familjens jurist frågade om jag kunde ha en halvdag med dem, så tackade jag ja. Föreläsningen och workshopen ”Stressa ner, gör (lev) mer” växte fram. Så här sa Familjens jurist efter vår dag tillsammans:

”Stress, planering av tid och kroppsspråk – ämnen som alla människor berörs av både på jobbet och privat. Vi hade förmånen att få lyssna till Linda Myron som genom att dela med sig av sina egna erfarenheter guidade oss igenom dessa ämnesområden. Dagen gav oss många bra tankar och idéer, aha-upplevelser och en hel del igenkänning. Med Lindas förmåga att illustrera olika situationer med sin röst och kroppsspråk lockade dagen också fram en hel del skratt. Lindas föreläsning varvades på ett mycket bra sätt med praktiska övningar som var till nytta både för gruppen och individen och det blev ett suveränt sätt att avsluta vår konferens på.” (Jenny Roos Ståhlberg, kontorschef  Familjens jurist Sthlm Nord)

Det känns bra att det jag har varit med om kan hjälpa så många andra, därför fortsätter jag att föreläsa om det här. Har även kommit till insikt om att mina 16 år som ledare (chef) också är uppskattat, så jag föreläser även för ledare av alla de slag. Varmt välkommen att höra av dig om du undrar över någonting, eller vill veta mer. Du når mig på linda@myron.se

Allt gott!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *