månadsarkiv: oktober 2013

Vi parade två branscher

bild-36

Tänk att det går att para radiobranschen med ett gäng IT-konsulter.

Att tänka på sitt kroppsspråk, att låta säker när man pratar, våga ta plats och bjuda på sig själv är lika viktigt för en IT-konsult, som för en programledare.

IT-konsulterna var mycket glada.
Vi var mycket glada.
Är du och ditt företag intresserade av föreläsningar och workshops, så mejla på linda@myron.se

Mitt Barn-jag

bild (45)

Jag visste att jag skulle lära mig mycket om copywriting på Berghs, men jag visste inte att huvudläraren skulle damma av Transaktionsanalysen. Vilken flashback! Tiden var 1994 och platsen Öland. Där och då lärde jag mig om Transaktionsanalys. Den var med mig ett tag, men sen glömde jag bort den. Nu är jag glad över att den är tillbaka.

Det var nån amerikansk-kanadensisk snubbe, som var psykiatriker på 50-talet, som kom på det här. Han hette Eric Berne. Vi har alla ett Föräldra-jag, ett Vuxen-jag och ett Barn-jag i oss.
Vårt Föräldra-jag är uppmuntrande, kritisk, omvårdande, auktoritär och moraliserande. Vårt Vuxen-jag är objektiv, reflekterande, logisk, demokratisk, rationell och realistisk. Slutligen, vårt Barn-jag är glad, spontan, självömkande, nyfiken, rebellisk, rädd, självisk, kreativ och lekfull.

Jag kan slänga ur mig kommentarer som Det är alltid jag som diskar. Du diskar aldrig. Då är jag tydligen nere och grottar i mitt Barn-jag. Oftast triggar det den andres Föräldra-jag och sen snurrar man runt där ett tag. Det bästa är om båda möts i Vuxen-jaget. Min man är bra på det där….men säg inte det till honom….säger jag från mitt självömkande Barn-jag:-)

Bilden kommer från www.mirrorgate.se

Från depp till pepp

bild-32

Det händer samma sak varje år.
Månaden är alltid oktober.
Då pockar de på. De där frågorna.
Ska jag bo i det här landet? Världen är ju så stor.
Ska vi bo här. Eller ska vi prova ett annat område?
Ska jag jobba med det jag gör? Eller ska jag vara Wild and Crazy och göra någonting helt annat? Sen maler jag de där frågorna ett par varv. Helst för mig man, som säger samma sak varje år: Det är oktober Linda. Du lider av växtvärk. 

I år blev det helt annorlunda. Deppmånaden blev en peppmånad. Äntligen förstod jag varför barnens höstlov är i just oktober månad. Det blir en peppvecka med barnen. Det vore ju skönt med frukost på sängen och massage…..frågan är bara om barnen går med på det:-)

 

Biverkningar som man vill ha!

bild-30

Det gjordes en studie. En grupp skulle varje dag fokusera på vad de var irriterade över. Den andra gruppen skulle fokusera över saker de var tacksamma över. Det var amerikanen Chris MacDonald, även känd som hälsoguru/föreläsare, som låg bakom studien 2003. Den ”irriterade gruppen” gick och funderade på saker som:

  • Skatter och olika avgifter
  • Problem med att hitta parkeringsplats
  • Det här med trafiken och alla köer
  • All irritation på en arbetsplats

Den ”tacksamma gruppen” landade på saker som:

  • Att vakna på morgonen.
  • Att vi lever
  • Att vi mår bra. Har hälsan.
  • Vänner och deras omtänksamhet

Intressant att se resultatet av våra riktade tankar. Många forskare har sedan länge kommit fram till att tacksamhet leder till bättre hälsa, bättre självkänsla, bättre relationer, bättre prestationer, bättre flexibilitet för att nämna några biverkningar av den receptfria medicinen TACKSAMHET.

 

 

Varför lyckas vissa?

bild-29

Vilka företag och människor är det som lyckas egentligen? Den frågan ledde mig till att plöja igenom boken Good to GreatSom med alla böcker, så slukade jag viss information och skeptikern i mig ifrågasatte annan. Huvudpoängen i boken, som är grundad på lång forskning, är Rätt människor. Det går även att översätta med Rätt attityd. Människor som har en passion för det de gör, har en speciell attityd. Den går inte att hitta i ett CV. Den måste kännas i magen.

Företag eller människor som lyckas, vågar satsa på passion, hjärta och själen i det man gör. Förr ansågs att ett professionellt beteende var lika med stabilitet, känslor som aldrig visades eller rubbades, samt pålitlighet. Visst, det är också bra egenskaper, men det för inte saker och ting framåt enligt den här boken. En ledningsgrupp ska bestå av passionerade människor, som alla brinner för företaget de arbetar på. Då sker under. Det ska jag framföra till min Ledningsgrupp, som består av….mig.

En duktig coach gav mig ett tips en gång, för att få ännu mer fart på sina projekt. Klicka här.

Bilden är från www.inspiretheentrepreneur.com

Vilken frågvis snubbe

bild-28

Första gången jag träffade Christian, var under ett studiebesök på MTG Radio. Jag var programchef på Lugna Favoriter och han var en glad student från Akademi Båstad. Min uppgifter var att visa runt den här klassen bland alla radiostationer, produktionsstudios och speakerbås. Hans var att ställa tusen frågor om reklam, röster som läste på reklam, hur man fick jobb som en reklamröst.

Hur som helst, den här unge mannen blev praktikant på en konkurrerande radiostation. Jag behövde en ny programledare till dåvarande teamet och ringde upp den här frågvisa killen…..och på den vägen är det. Idag är Christian en av Sveriges mest anlitade röster när det gäller reklam. Jag skrev röster med flit, för den här killen sitter inte bara inne med en röst, utan en si så där tjugo stycken.

Jag och Christian har sänt radio tillsammans. Nu har det gått ett par år. Vi har mognat på var sitt håll. Idag satte vi ihop vår nya föreläsning. Cirkeln är sluten.

Här hittar du information om vår föreläsning.

Jag är en AP

bild-27

Jag är en AP. A och P.

Jag kom på det mitt under ett spännande jobbmöte. När den diplomerade av oss sa det här ordet, så nickade jag instämmande i allt. Där och då insåg jag att jag är en AP. Det innebär en Anonym Prokrastinerare. Jag insåg att om inte jag skulle hålla mig till mitt strikta schema, som tvingar mig att göra det viktigaste först,  så får jag ett återfall. Det är ju så mycket roligare att skriva ett inlägg på den här sidan, än att hålla på med papper till Skattemyndigheten.

Prokrastinering betyder att skjuta upp saker, eller att inte slutföra någonting. Det här beteendet är återkommande.

Hej. Jag heter Linda. Jag är en AP. När jag har två kapitel kvar i en bok, så börjar jag på nästa….

Hej Linda!  

 

Hittade en interssant artikel i SvD om fenomenet prokrastinering. Den går att läsa här.

Bilden kommer från www. mortenhake.com

Idag kom den på besök

bild-26

I slutet på 90-talet pendlade jag varje dag mellan Stockholm och Uppsala. Jag var ingen trevlig människa bakom ratten då. Nu är jag lite gladare. Idag sken solen och jag var på väg in till stan för några spännande möten. Då kom det. Som ett brev på posten….

….falsksången. Vet du vad det absolut bästa var med det? INGEN frågade mig Har du ont någonstans? Det var bara jag och falsksången i bilen. Vilken resa. Det gör vi om snart igen.